Reformin tuki

Ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpanon tuki

Opetushallitus tukee koulutuksen järjestäjiä ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpanossa. Näiltä sivuilta löytyy tietoa ja tukimateriaalia mm. ammatillisten tutkintojen muutoksista, koulutuksen järjestämisestä, ammatilliseen koulutukseen hakeutumisesta, rahoituksesta ja tiedonkeruusta. Keskusteluun voi osallistua sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #reformintuki

Ajankohtaista

Uutta materiaalia ohjauksen ja koulutukseen hakeutumisen tueksi

Ohjaajien infopaketissa kerrotaan uudistuneesta ammatillisesta koulutuksesta, koulutukseen hakeutumisesta, henkilökohtaistamisesta, osaamisen hankkimisen tavoista ja arvioinnista, ohjauksesta ja urasuunnittelusta. Ammatilliseen koulutukseen hakeutumisen videoon ja infograafiin voi tutustua yhdessä ohjattavan kanssa.

Oma polku osaamiseen – yksilölliset, joustavat opintopolut -seminaari 3.–4.5.2018

Seminaarin tavoitteena on kehittää ja levittää ammatillisen koulutuksen hyviä käytäntöjä yksilöllisten ja joustavien opintopolkujen toteuttamisesta sekä antaa valmiuksia niiden laadunhallintaan. Seminaari on tarkoitettu erityisesti opetus- ja ohjaushenkilöstölle sekä pedagogisesta toiminnasta ja laadun kehittämisestä vastaaville. Ilmoittaudu mukaan tiistaihin 17.4. mennessä!

Ammatillisen koulutuksen koulutusvienti vapautui – mitä tutkintoviennistä pitäisi tietää?

Uudistunut ammatillisen koulutuksen säädäntö mahdollistaa ammatillisen tutkintoviennin. Tutkintoja ei kuitenkaan voi lähteä kauppaamaan ulkomaille tuosta vain. Mitä koulutuksen järjestäjän tulee ottaa huomioon, jos se haluaa myydä ammatillisia tutkintoja Euroopan ulkopuolelle?

Opiskelijapalautekysymykset uudistuvat kahdeksi kyselyksi: Aloituskysely ja Päättökysely

Päätös palautekysymysten sisällöstä tehdään helmikuun aikana

Työelämätoimikuntien toiminta käyntiin

Opetushallitus on asettanut 39 työelämätoimikuntaa, joiden tehtävänä on omalta osaltaan varmistaa ammatillisen koulutuksen laatua ja osallistua sen kehittämiseen tutkintorakenteen, tutkintojen ja perusteiden kautta. Jokaisessa toimikunnassa on mukana opetusalan ja työelämän edustajia. Jäsenet on valittu työelämäjärjestöjen tekemien esitysten ja avoimen jäsenhaun perusteella.

Reformilähettiläiden verkosto tukemaan ammatillisen koulutuksen uudistusta

Ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpanon tueksi perustetaan reformilähettiläiden verkosto. Verkoston 20 asiantuntijaa eri puolilta Suomea tukee opettajia ja muuta oppilaitoksen henkilökuntaa reformin käytännön toteutuksessa. Reformilähettilästoiminta on osa laajaa ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpanon tukiohjelmaa, johon opetus- ja kulttuuriministeriö on varannut noin 60 miljoona euroa vuosille 2017–2020.

Uusia tutkintojen perusteita valmistunut ja lausunnolla

Opetushallitus on laatinut uudet tutkinnon perusteet kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin sekä moniin ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin

Määräys todistuksiin ja niiden liitteisiin merkittävistä tiedoista voimaan

Opetushallituksen määräys koskee todistusta koko tutkinnon suorittamisesta, todistusta suoritetuista tutkinnon osista, todistusta tutkintokoulutukseen osallistumisesta sekä todistuksia valmentavan koulutuksen suorittamisesta, siihen osallistumisesta ja muuhun ammatilliseen koulutukseen osallistumisesta.

Työvoiman kysyntä lisääntyy – vientialoilla vaikeuksia saada tarvittavaa osaamista

Talouden ja työllisyyden nousujohteisen kehityksen ennakoidaan jatkuvan edelleen koko maassa. Osaamisen kysyntä on kasvanut monilla aloilla ja jopa osaajapulaa on havaittavissa erityisesti vientialoilla. Näin todetaan ELY-keskusten ja keskeisten aluekehittäjien näkemyksiin perustuvassa tuoreessa katsauksessa, jossa tarkastellaan lyhyen aikavälin osaamistarpeita.

Näytä kaikki

© Opetushallitus, Hakaniemenranta 6, PL 380, 00531 Helsinki, puhelin 029 533 1000, faksi 029 533 1035 etunimi.sukunimi@oph.fi | Tulosta
07.03.2018